Érdekes promóciós és talán iPhone ellenes kampányba fogott a Samsung. Ausztráliában pénteken jelenik meg az iPhone 4S, nyilvánvaló versenytársa a Galaxy-termékeknek, ezért a dél-koreai cég úgy döntött, hogy egy mobil-mobilüzletet állít fel az Ausztrál fővárosban található Apple Store mellett (szó szerint, hisz két kirakattal arrébb található a temporális-üzlet). Ha ez nem lenne elég pofátlan, a Samsung az első tíz sorban-állónak csupán két dollárért adja a Galaxy S II-t, és ezen akció minden nap megismétlődik. Átlátható az egész, az Apple Store előtt táborozók közül szeretne pár leendő iPhone 4S vásárlót magához téríteni a Samsung, főleg az után, hogy az Apple a Galaxy Tab forgalmazásának egész kontinensre kiterjedő felfüggesztésével okozott kárt a cégnek. Hogy mennyire könyvelheti sikeresnek az akciót a Samsung feltehetőleg sosem tudjuk meg, viszont a szituáció egyszerre vicces és kínos.

 

Két hét múlva startol a 200 dolláros, Amazon szolgáltatásaira megfent tablet, de már most betalálta a "szabadalom-trollként" is ismeretes cég. Az Acacia Research a jelzőt azért kapta, mert felvásárolja más cégek szellemi tulajdonát, majd a leányvállalatain keresztül szabadalmaztatja azokat. Ha ez nem lenne elég, olyan pitiáner dolgok miatt perel, mint például a felhasználói felület apróbb grafikai elemei. Egészen pontosan a AR állítása szerint a szövegbeviteli mechanizmus során felpattanó grafika az Ő tulajdonát képzi. Egy másik, hasonló súlycsoportban lévő panasz a naptár megjelenésére és annak manipulálására érkezett. Az Acacia Research sok más kisebb-nagyobb céggel áll perben, többnyire a kisebb cégeket hoz kellemetlen helyzetbe, hogy végül a peren kívüli megállapodás során lesse a hasznát, de nemrégiben már nekiugrott az Apple-nek is.

 

Tim Cook jelentette be, hogy az Apple egy különleges rendezvényt tart meg október 19-én, ottani idő szerint 10:00-kor (helyi idő szerint 19:00-kor), melyen Steve Jobs életére és munkásságára emlékeznek meg. Ezúttal nem egy steril, sötét színpadra és egy projektorra kell gondolni, maga a megemlékezés az Apple főhadiszállás amfiteátrumában lesz. "Sokunk szíve még mindig gyászol, mi Steve életútjának megünneplésére készülünk. Ideje megemlékeznünk a hihetetlen dolgokról, melyeket Steve ért el és amelyekkel jobbá tette a világot, melyben élünk" - Írta le Tim Cook, az Apple dolgozóknak küldött levelében. Minden dolgozó részt vehet a megemlékezésen, de hogy a külvilág mennyire lesz kizárva, még nem tudni.

Közben kiderült az is, hogy a Discovery Channel már le is forgatta a Jobs életét és technológiai vívmányait bemutató biográfiai dokumentumfilmjét, írta meg a comment.blog.hu. A különkiadás két műsorvezetője a Mythbusters-ből ismert Jamie Hyneman és Adam Savage lesz. A How Steve Jobs Changed the World c. film vasárnap kerül adásba, a magyar Discovery Channel nemsokkal ezután nálunk is bemutatja.

A posztszegény hétvége egyik híre szerint az iPhone 4S az előrejelzésekkel ellentétben közel sem fogy szarul. Bár konkrét számadatok csak a tényleges megjelenés után jönnek, az AT&T szombati sajtóközleménye még arról szólt, hogy sikerült 200 ezer előrendelőt összeszedni a regisztráció megnyitása után fél nappal. Most az Apple adta ki a hasonló tematikájú sajtólevelét, melyben arról számol be, hogy meghaladta az egymilliót az előrendelések száma egy nap alatt. Elképesztő szám, főleg az előző generáció fényében, mely 600 ezer megrendelőt kapart össze ez első napon. A szép növekedést több tényezőnek is betudhatunk: Az Apple nem csak Amerikában, de világszerte több szolgáltatóval tudott megegyezni, továbbá sokan a negyedik iPhone előtti generációkat még csak most cserélik körszerűbbre. Végül a sajtóközlemény metszete:

"...Az Apple több mint egy millió iPhone 4S előrendelést könyvelhet el, melyet egy nap alatt ért el, ezzel sikerült túllépnie a korábbi 600 ezres csúcstartót, az iPhone 4-et...

...Az iPhone 4S október végéig 22 újabb országban is megjelenik, azaz Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Dániában, Észtországban, Finnországban, Magyarországon, Írországban, Olaszországban, Lettországban, Liechtensteinben, Litvániában, Luxembourgban, Mexikóban, Hollandiában, Norvégiában, Szingapúrban, Szlovákiában, Szlovéniában, Spanyolországban, Svédországban and Svájcban."

Sokan sírtak fel kedden, hogy az Apple majdnem másfél év után nem egy teljesen úgy generációt, sem a sokat pletykált nagyobb kijelzőt, sem a megreformált dizájnt jelentette be a keynote-ján. Ennek tükrében gondolták egyesek azt, hogy az új iPhone közel sem fogy majd úgy, ahogy azt az Apple elvárná. Nos, a legutóbbi, AT&T által kibocsájtott adatok rácáfolnak erre, hiszen csak az előrendelés megnyitása utáni első 12 órában 200 ezer iPhone 4S-előrendelést regisztráltak az amerikai AT&T-nél. A többi mobilszolgáltató még várat az eredmény közzétételére, összehasonlításképpen tavaly az iPhone 4 előrendelésének első napján 600 ezer foglalásról számolt be az Apple világszerte. Piaci elemzők szerint az Apple körülbelül 24-25 millió iPhone 4S-t fog értékesíteni karácsonyig, így az új generáció eladásokban is legalább annyira stabil lesz, mint eddig.

 

Elmarad az október 11-re időzített Ice Cream Sandwich és a Samsung Galaxy Nexus San Francisco-i bemutatója. A Google és a Samsung közösen egyezett meg abban, hogy eltolják az eseményt, szerintük ugyanis nem lenne helyénvaló Jobs halála után pár nappal az Apple versenytársait a piac elé vetni. A két cég keményen dolgozik az új referencia-telefonon, ahogy az új Androidon is, négy nappal a rendezvény előtt lefújni a startot pedig kemény és becsületes lépés volt. Ezért egy pirospont azért kijár. Samsung sajtóközlemény alant:

Samsung és a Google közösen úgy döntött, hogy elhalasztja a Samsung Mobile Unpacked rendezvényt, melyet korábban október 11-re szerveztünk meg. Mindkét fél megegyezett abban, hogy a jelenlegi körülmények közt nem lenne helyénvaló ezt az időpontot tartani, és új termékeket bemutatni. Az ügyfeleink és a média megértését kérjük, valamint elnézést kérünk az esetleges kellemetlenségek miatt. A megfelelő időben bejelentjük az új időpontot és a helyszínt.

Egy romániai mobilportálra kerültek ki mozgó- és állóképek a Samsung Galaxy Nexus-ról (leánykori nevén Nexus Prime), melyek hitelessége természetesen megkérdőjelezhető, de mégis egy lenyűgözően összerakott rendszer köszön vissza videón, a felhasználói felületet tekintve igen meggyőző az Ice Cream Sandwich. Úgy tűnik, hogy a fizikai és kapacitív gombokat valóban dobja a Google az új rendszerrel, így az elülső kezelőszervek már a képernyőn jelennek meg (ahogy a Honeycomb-nál is). A nemrégiben szivárgott képeken még az Android verziószáma ismeretlen volt, a friss képeken viszont már 4.0-ként tüntetik fel. Nincs információ arról, hogy a román Mobilissimo mégis miként jutott hozzá a készülékhez, de legkésőbb tizenegyedikén már a hivatalos Galaxy Nexus-ról és ICS-ről

A Sony úgy tűnik megelégelte, hogy a Sony Ericsson telefonokon nem csak az japán cég neve szerepel. Legújabb stratégiája szerint a Sony felvásárolná a Telefonaktiebolaget LM Ericsson-t, hogy így vessen véget a felezett tulajdonban lévő, 2001-ben társult cégnek. Persze minden maradna a régiben, csupán az új Sony Ericsson telefonokon már csak a Sony-logót láthatjuk, az Ericsson-alkalmazottakból pedig Sony-dolgozók lennének. A japán cég a közeljövőben főként a tableteit, telefonjait valamint a kézikonzoljait szeretné közelebb hozni egymáshoz az üzleti lépéssel. Jelenleg a Sony 1,3-1,7 milliárd dollárért tudná felvásárolni az Ericsson-t, az üzlet nyélbeütése előbb-utóbb megvalósul, legalább is az ázsiaiak ezt állítják. A felvásárlás akár fel is tornázhatja a legnagyobb mobilgyártók listáján a Sony Ericsson-t, ami jelenleg a hatodik.

Nem szeretnék belemenni semmilyen biográfiai megemlékezős posztba, megannyi remek blogposzt és egyéb írás forog a neten, pláne most (sajnos, hozzáteszem). Ehelyett inkább a Boy Genius Report techblog főszerkesztője által vázolt sztorit közvetíteném. Jonathan Geller több mint öt éve az aktuális MacBook megjelenése előtt, egy közeli, megbízható forrásra hivatkozva szellőztette meg a blogon, hogy a legközelebbi MacWorld-ön jelenthetik be az új MacBook-ot. A forrás természetesen nem hitte, hogy a blogger lehozza a kifecsegett információkat, a hír megjárta a nagy site-okat is, természetesen Steve Jobs is tudomást szerzett róla. Ezt követően a forrás felhívta Gellert, az alábbi párbeszéd zajlott le:

Forrás: Haver!

Geller: Na?

Forrás: A poszt...

Geller: Mi?

Forrás: A poszt a MacBook-ról. Steve ideges!

Geller: Uhh.

Forrás: Nem érted, Steve 'rohadt' ideges!

Geller: Na, de mennyire?

Forrás: Épp vakáción volt, amint meglátta a hírt rendkívüli gyűlést rendelt el az Apple-nél, hogy kiderüljön mi is történt pontosan.

Geller: A poszt miatt dobta a nyaralását?

Forrás: Felpattant a magángépére és visszarepült Cupertino-ba.

Geller: Picsába! Van még valami?

Forrás: Nagyszájú seggfejnek hívott engem.

Tipikus Jobs. A sztori remekül leírja Steve Jobs hozzáállását a cégéhez és a Jobs-féle szükséges szigort. Precíz, részlet-orientált vezető, aki mellett a munkatűrés meglehetősen szélsőséges volt, de pont ezek miatt tart ott az Apple, amelyre talán még maga a cég sem számított. A legnagyobb versenytársak is mély megrendüléssel fogadták a Jobs halálhírét, nem csak az Apple, hanem a teljes IT-világ vesztett el egy zseniális elmét.

A Samsung az Apple árnyékában kicsit elhalkult mostanság, de október 11-re azért ők is szerveznek nekünk finomságokat, mint például jégkrémszendvicset, meg egy kis Nexus Prime-ot is, melyhez már meg is csinálta az internetes-reklámspotját. Mivel csak egy teaser-t láthatunk, nem leplezik le a konkrét dizájnt, ami a Nexus S-hez hasonlóan egyedi konkáv-formatervet kap. Nagyon íves, vékony lesz az Ice Cream Sandwich referenciakütyüje, melynek oldalán három fém-pöttyöt is láthatunk, meglehet, hogy csak szimpla dizájnelem, de sokkal valószínűbb, hogy a funkciót is kap (talán dokkolóhoz kell, vagy a hatékonyabb NFC-működéshez szükséges). Látható, hogy az optika egy kicsit nagyobb teret kap, így ott a készülék vastagabb is lesz.

"A valami NAGY jön"-szlogent még mindig nem ejtette a Samsung, egyszerűen nem jelenik meg a szemeim előtt bármi, ami tényleg meglepetés lehetne. Lesz készülékbemutató, rendszerbemutató, Google szolgáltatások bemutatója, melyek közül főként a Google Wallet esélyes a leghúsosabb bemutatóra. Október 11-től tehát elölről-hátulról, kívül-belül is megismerhetjük a Nexux Prime-ot.

Betegségek hosszú sorozata után elhunyt az Apple társalapítója, leghatékonyabbnak tartott vezérigazgatója valamint a számítógép- és gadgetforradalom egyik kulcsembere. Steve 56 éves volt, és a kiújuló hasnyálmirigyrák következtében hunyt el. Egy kreatív, előrelátó ember távozott közülünk.

Az Apple új iPhone-jának bejelentésével egyben új fejezet nyílik pereskedések sorozatában is (ami ha tévében menne, szitkom lenne). Az Samsung az Apple-től már nem csak a dizájnokat "lopja", hanem a bíróságokon bevált stratégiákat is, mivel a koreai mobil-óriás megpróbálja még az iPhone 4S megjelenése előtt blokkoltatni a készülék forgalmazását két európai államban, Francia- és Olaszországban. Mindkét régióban jól fogynak az iPhone-ok, így a lépés nem ad okot hatalmas meglepődésre. Az ilyen indítványokat mindig sűrű köd és mellémagyarázás követ, a Samsung szerint a 4S a tulajdonában lévő WCDMA szabványokat sérti. Még nagyobbat pukkan az egész, ha a Samsung valóban ki szeretné terjeszteni a blokádot a többi európai országra. Vendetta vendettát követ, így az Apple szinte biztosan drasztikus lépéssel válaszol, mert hát miazhogynemár?

Ez pedig tökéletes zárásnak:

Fenn vannak a iPhone 4S és az egyéb szolgáltatások videói a hivatalos YouTube csatornán, QuickTime-mal pedig a teljes tegnapi rendezvényt tudjuk megnézni az Apple oldalán.

És a másfél órás keynote, itt.

Apple-esemény sűrítve

Címkék: apple ipod iphone olcsó touch 4s ios

2011.10.05. 08:19

Jön az négy és feledik iPhone, felturbózott kamerával, hangfelismerő asszisztenssel, felhőkkel és csalódással. Igen velőtlen volt az őszi Apple-Keynote. Megannyi szinten volt bukta sokak számára a tegnapi rendezvény. Főként mert nem lesz iPhone 5 (látható volt előre), csak az 4S lesz, ami a hardveres felfrissítésben közepesen szerény: Lesz A5-ös CPU, két magon, hétszer gyorsabb grafikai számítással, nyolc megapixeles objektív kerül a hátlapra, ami már 1080p-ben is képes mozgóképet rögzíteni. Dizájn tehát változatlan, a közelség-mérő csúszott el csupán, az antenna, tehát az alumínium-keret is marad, GSM mellett tudja már a CDMA adatkommunikációs szabványt az iPhone 4S, bár ez bennünket cseppet sem érint. Nő az akkumulátor teljesítménye, így a készenléti idő is, de az új antenna is gazdaságosabban bánik az akksival. Debütált Cook, az predikciókkal szemben viszont Jobs nem volt jelent az eseményen. iOS 5-ből szinte ugyanazt kaptuk, mint a nyár elején, az iCloud pedig a szoftverfrissítéssel együtt jön október 12-én.

iphone4s.jpg

Az Apple szerint a PMP-k 78 százalékát az iPodok teszik ki, könnyen megkérdőjelezhetőnek tűnik az adat, de az már biztos, hogy több mint 300 millió iPod kelt el. Lesz továbbra is Shuffle, de generációt nem újítanak, ahogy az iPod Touch-nál és a Nano-nál sem. A Touch újdonsága a fehér burkolat, és az iOS 5 lesz, míg a Nano szoftveres renováláson esik át, valamint megkapja a Nike+-t is, mely a kocogóknak, futóknak kedvez leginkább. A 8GB-os Nano ára 150 dollárra csökkent. 45 millió iPod fogyott tavaly, így érdekük marad továbbra is a termékcsalád, bár itt-ott vagdosnak, így az iPod Classic-ot hivatalosan is halottnak tekinthetjük.

Továbbra is lesz iPhone 4, és bizony az lesz "Az olcsó iPhone", ugyanis szerződéssel 99 dollár lesz. Meglepő módon az Apple a 3GS-t sem vonta ki teljesen, elérhető lesz ingyen, melyhez csak szintén egy előfizetés kell. Az Apple Store hivatalos, hazai indulása után nem csoda, hogy nekünk sem kell annyit várnunk az iPhone 4S-re. Az amerikai start után tizenkét nappal, október 24-én lesz nálunk megvásárolható az új generációs iPhone. Az Apple $199-t kér a 16 GB-os verzióért, $299-t a harminckettesért és $399-t a hatvannégyesért, de a konkrét hazai árszabásokról még nincs információ.

Összességében szoftveres oldalról egy unalmas, és sótlan prezentációt láthattunk, de az is kiderült, hogy minden második iPhone-generáció egy upgrade lesz, feltehetően a menetrendet az Apple már az iPhone 3GS megjelenésekor látta előre.

18:26 - Na, kezdjük a liveblogot, sajnos csak manuális frissítésekkel látjátok az új bejegyzéseket. Kicsit hosszú lesz a poszt, majd ha lezajlik az egész, lesz egy törés is. Hozzáteszem az Engadget már sorban áll.

18:40 - Vajon a Gizmodo-t beengedik? Muhaha.

18:42 - A japán Apple oldalra állítólag kiszivárgott az iPhone 4S megjelenése, ami október 14-re esne.

18:53 - Az Engadget már a helyén, szolgáltatnak képeket is majd. Én meg elindulok egy tejeskávéért. Még tíz perc.

18:54 - A blog szerint igen szűkös az előadóterem, ott amúgy Apple dolgozóknak szoktak rendezvényeket csapni.

18:58 - Halkítják a mobilokat résztvevők. "A prezentáció hamarosan kezdetét veszi."

18:59 - Hekkelték az Apple oldalát, így kikerültek a hivatalos képek az iPhone 4S-ről... Máshol van az közelség-mérő. Ennyi. Nagyon úgy tűnik nem lesz itt valódi iPhone 5.

19:02 - Cook a színpadon. "Imádom az Apple-t"...

19:06 - Megy a PR az Apple üzletekről, ahogy megszoktuk. Tim Cook "laza, nem feszült".

19:09 - Mossberg-et idézi, miszerint a Lion a legjobb operációs rendszer jelenleg.

19:11 - Eddig nem túl érdekes a prezentáció, a blog szempontjából.

19:14 - Cook a tíz éves iPod-termék line-uppot fényezi, közben megadta magát az Engadget.

19:16 - A Sony Walkman eladásait mérik az iPod-éhoz. Gyanúsan zanzásítottak a számok úgy érzem.

19:17 - Az iPhone 4 több mint ötven százalékát teszi ki az összes iPhone eladásnak. Újra elérhetetlenek az Engadget szerverek.

19:19 - Az iPad-ről van szó. Vagyis az eladásokról... Tekerjünk már, Apple!

19:20 - Húsz perc és még semmi konkrétum. Tipikus keynote menetrend.

19:22 - iPad 74% - Other 26%

19:23 - Scott Forstall a színpadon. iOS bemutató következik.

19:26 - Cards app iPhone-ra és iPad-re, a kütyünkön megtervezett névjegykártyánkat kiküldi nekünk az Apple.

19:28 - iMessege. "Ingyen SMS" iOS eszközökre. Tudjuk.

19:29 - Szorosan beleintegrálták a rendszerbe a Twitter-t. Azt a mindenit. Olvadozik mindenki (nem).

19:31 - Newstand-et mutogatják. Valami amiből szintén nem kapunk semmit, pedig iPad-en magazinokat, kiadványokat iPad-en elég kényelmes olvasgatni. De idegen nyelvű kiadványok csak lesznek.

19:33 - Game Center. Achievement pontok, barátlista ajánlások, profilkép hozzárendelések haverokhoz.

19:35 - Elég szépen darálja a fícsörök bemutatását az Apple, de ugyan azt hallhatjuk, amit az előző, nyári keynote-on.

19:36 - iOS 5: Október 12-én jön.

19:37 - Eddie Cue mutatja be az iCloud-ot.

19:38 - Az Engadget is elégetlenkedik: Semmi igazán új eddig.

19:40 - iCloud: Szintén 12-én jelenik meg, nem meglepő, hisz iOS 5 feature.

19:43 - Find my Friends. Valami új végre. Ja nem, ez egy eye-candy 4sg... Új? Viszont tény, hogy jó a bőrdíszmű-dizájn.

19:46 - iTunes Match szinkronizáció. Ezt is tudjuk. Ahogy az iCloud tárhelyek árait is.

19:48 - Phil Shiller beszél az iPod-okról. Itt sem számítunk nagy meglepetésekre.

19:49 - iPod Nano flashback... Állítólag a hardver marad, új szoftvert kap. Nike+ funkciók.

19:51 - Elég szépen megdizájnolt karóra dizájnokat kap a Nano.

19:52 - Olcsóbb is lett a Nano: 8GB - 150 dollár, 16 GB - 180 dollár.

19:53 - iPod Touch: Fehérben is jön október 12-től, marad a Shuffle is. Nem lesz árcsökkentés a Touch-nál.

19:55 - iPhone jön végre. PR-bullshit, majd iPhone 4S A5-ös chippel, tehát nem lesz iPhone 5.

19:57 -  7× jobb grafikát tud majd. Infinity Blade 2 bemutató.

20:00 - A techdemót vajon lelehet majd szedni AppStore-ból? Szar sem látszik, az a helyzet. Majd, ha fenn lesz az megosztókon a gameplay.

20:01 - December 1-én jön az Infinity Blade 2.

20:03 - Javul a beszélgetési idő is és gyorsabb a letöltés-feltöltés. Jobb a hangminőség, és új az antenna.

20:04 - GSM és CDMA egyaránt lesz.

20:05 - Nyolc megapixeles kamera. Az összes pletyka valósnak tűnik visszatekintve. Nem tud titkot tartani az Apple. Vagy talán nem is akar.

20:07 - Nem túl izgalmas ez a keynote. Határozottan gyenge. Most mi lesz a záróakkord? Ha lesz egyáltalán.

20:10 - Az iPhone 4S képes leggyorsabban képet lőni a mobiltelefóniában, kamera-app indítástól, tárolásig... Állítólag.

20:11 - 26%-kal jobb az fehéregyensúly az új optikában.

20:13 - Letiltották az auto-újrafrissítést Engadgeten. Közben 1080p-s videófelbontásra képes a 4S és lesz képstabilizátor is. A kamera a legjobb fícsöre az új iPhone-nak?

20:14 - Wired-mirroring, azaz kábelen tükrözhetjük a képet kijelzőkre. iPad 2 visszakacsintás. AirPlay-en is tükröz, vezeték nélkül, ha van AppleTV-nk.

20:16 - Schiller szerint az iPhone 4S teljesen új belülről.

20:17 - Intelligens asszisztens, tehát egy robottól tudakolhatjuk meg az időjárást. Cleverbot a'la Apple. Mindez beszédfelismerésen keresztül.

20:20 - Tény, hogy a notification-drawer dizájnja tipikusan szép.

20:21 - A GPS-szel demózzák az intelligens asszisztenst. Mozgás közben, kocsiban hasznos, de nagyon pontosnak kell lennie a beszédfelismerésnek.

20:22 - Hát ez így elég zsírszegény. Ezt látni kéne, nem olvasgatni. Cseszd meg Apple!

20:23 - Wikipédián keresnek rá Neil Armstong-ra. Google Voice, egy-az-egyben.

20:26 - Kell nekünk a beszédfelismeréses kezelés? Fárasztóbbnak tűnik, mint az, hogy párat bökjek az ujjammal.

20:27 - Nem mondjátok komolyan, hogy a Voice Assistant a legnagyobb durranás? Rohadt szegényes a fejlesztés-lista.

20:28 - Állítólag a szolgáltatás egyre jobban működik, ahogy a telefont használjuk folyamatosan. "Szokik" ez.

20:30 - Fél kilenc, még nem tudni mennyi lesz az iPhone 4S. De tuti, hogy marad változatlan az árcédula.

20:32 - Mennek a vége-videók, amelyek még ma fenn lesznek az Apple oldalán tutira.

20:34 - Négy lencse lesz az új optikában.

20:35 - iPhone 4, 8GB, szerződéssel 99 dollár! Végre egy megerősítés. Remek ár! Na de mennyi a 4S?

20:37 - 16 GB - $199, 32 GB - $299, 64 GB - $399. Ezek tehát a 4S szerződéses árai. Október 24-től Magyarországon hivatalosan. "A világ leggyorsabb megjelenései".

20:40 - Na vége az egész rendezvények, ahogy a liveblognak is. Az újságírók leléptek 4S-t taperolni. Nincs iPhone 5, majd egy év múlva. Összefoglaló legkésőbb holnap délelőtt. Szép álmokat!

Nem magát a szolgáltatást mészárolja le a Microsoft, hanem a Zune PMP-k mögötti szoftver és hardvertámogatást, így már nem is invesztál több pénzt a lejátszókba, valamint nem is jelenik meg több Zune, helyette ott lesznek a Zune-funkciókkal ellátott WP7-telefonok. A hihetetlenül sikertelen próbálkozás meglepően sok kört futott, ugyanis négy generációnyi Zune jelent meg, melyeket az iPodok versenytársaiként próbált meg a köztudatba égetni a Microsoft, de meg nem közelítette az Apple lejátszók eladásait. Az első Zune 2006-ban jelent meg, akkoriban szép nagy kijelzővel, domináns irányítópanellel (ZunePad-nek hívták azt amit az Apple Clickwheel-nek) és 4-8-16-32-64 gigabájtos tárhellyel szerelték fel a kütyüt. A generációkat feltehetően nem az eladások, hanem a szaksajtó szívélyes fogadtatása tartotta életben. 2010 áprilisában jelent meg a nagy érintőkijelzős, extrákkal felszerelt Zune HD, melyről mindenki azt hitte, sikerre van ítélve. De nem, pedig szintén jó publicitással bírt a készülék. Úgy tűnik a Microsoft most kirántotta a dugót, de a Zune-divízió tovább folytatja a munkáját az asztali és mobilos szolgáltatásain valamint a WP7, az Xbox Live és a integráción.

zunefail.jpg

Akkor most valóban jól látja a Kindle tablet helyzetét a Strategy Analytics? Az előrendelések száma kicsivel százezer alatt van egy hét után, ami elsőre nem tűnik egetverőnek, de az iPad indulásakor, az első napon 300 ezer darabot sikerült eladnia az Apple-nek az abszolút piacuraló készülékéből. A 200 dolláros tabletnek minden esélye megvan ahhoz, hogy a legkelendőbb Androidos tablet legyen. A november 15-én megjelenő Fire előrendelései még nagyobb számot is képezhetnek, mivel jóval több, mint egy hónap áll az Amazon rendelkezésére, hogy még nagyobb marketinget verjen az első táblagépének. Sajnos arról még mindig nincs információ, hogy a kütyü megjelenne-e Amerika határain kívül, közvélemény kutatások szerint az angolok például nagyon örülnének egy hivatalos, lokális megjelenésnek.

A Wall Street Journal szerint az amerikai szolgáltató, a Sprint egy 20 milliárd dolláros (nincs félreírás, elképesztő pénzekről van szó) szerződést szeretne nyélbe ütni az Apple-lel, melynek értelmében csakis a Sprint forgalmazhatna iPhone-t az államokban, a következő négy évben. A nagy kockázattal járó szerződés, az Apple-nek kifizetődő lenne, hiszen egy Tim Cook-autogrammal kaszálna egy laza húszast, viszont a lépéssel a Sprint 2014-ig, azaz kb. három évig egy veszteséges üzletet kötne. A WSJ gyémántszilárd forrásokra hivatkozik, de a Sprint stratégiája szürreálisnak és egy kicsit bugyutának is tűnik, példaként a Google 12,5 milliárd dollárért vásárolta ki teljesen a Motorola Mobility-t augusztus közepén. Történelmet ír a Sprint, ha a tranzakció sorra kerül, mivel szolgáltató ennyit még nem fizetett privilégiumokért, ráadásul nem négy évre előre. Az esti órákban végül úgyis kiderül, hogy ez csak egy csodaszép pletyka, vagy egy szédítően hülye ötlet. Liveblog 19:00-tól.

Emlékeztetnék mindenkit, hogy ma, helyi idő szerint 19:00-kor kezdődik az Apple prezentációja, ahol nagy valószínűséggel az új iPhone-okat immáron Tim Cook az új CEO mutatja be, de Jobs is jelen lesz valamilyen formában. A készülékek bemutatása mellett a szoftveres szolgáltatások bemutatása is esedékes lehet.

Szerényebb liveblog lesz csupán, vélhetően élő közvetítést nem szolgáltat az Apple. Így a külföldi, az eseményen jelen lévőkre vagyunk kénytelenek hagyatkozni. Utána egy testesebb összefoglalóra lehet számítani.

 

Sokan már most a legnépszerűbb Androidos tabletnek titulálják a novemberben megjelenő Amazon Kindle Fire-t, köztük a Strategy Analytics piackutató intézet is. Az elemzőcég körülbelül 15 millió egység eladására számít a következő évben, ami szerintük annak köszönthető, hogy a többi iPad-versenytárs kedvezőtlen körülményeket állít fel a felhasználók számára. "Az első benyomásaink a tablettel kapcsolatban, igen pozitívak" - Hozta le közleményében Peter King a Strategy Analytics elemzője, aki hozzátette "az Amazon jól teszi, hogy nem veri nagy dobra a gépen futó Android létét, de a Google a közvetlen haszon nélkül is szépen profitálhat az Amazonra fejlesztett alkalmazásokból". Tehát mindenki jól jár, mivel úgy tűnik az Amazon nagy számban értékesítheti a Kindle Fire-t, a 2.3-mas Android után pedig nem kell illetékeket fizetnie, a felhasználók számának növekedése pedig a Google-nek is igazán kedvező, pláne tablet fronton.

Kedden jön az Apple és gatyába ráz mindent. Addig viszont folytatódnak a spekulációk: A brazil Gizmodo-hoz eljuttattak pár, a helyi Foxconn telephelyről kiszivárogtatott fotót. A sokat pletykált, olcsó iPhone, vagyis a N90A modell előlapja szerintük így néz ki:

Semmi változás, ahogy ezt már sokszor kántáltuk, de a sztori itt ferdül egy picit. A gyenge kémfotókon a brazil Gizmodo főszerkesztője az alkatrész adatlapján észrevett egy nagy "megtagadva" feliratot, melyre valaki olvashatatlanul felskiccelt valamit, így nem tudni, hogy a megtagadás, az egész előlap-dizájnra, a konkrét alkatrészre, vagy csak az előlapi kamerára vonatkozik (a firkában nehezen kivehető egy lencse-szó). Így egy picit megkérdőjelezhető, hogy a 4S teljesen ugyan úgy néz majd ki, mint a most forgalomban lévő iPhone 4, de a leleplezésig a két napot mindenki kibírja fejen állva.

Az amerikai Gizmodo írása a többi képpel.

Nemrégiben derült ki, hogy a Nokia szorgosan dolgozik a sokadik, saját mobiloperációs rendszerén, annak reményében, hogy a céget kirántja a gőzölgő féceszből. Úgy tűnik a Meltemi kódnév alatt készülő rendszer nem az Android vagy az iOS riválisa szeretne lenni, a Nokia tervei szerint a feature-telefonok kapnák meg csupán. A Nokia (az amúgy évről-évre zuhanó) bevételének felét az ilyen, alsó árfekvésű készülékek tették ki tavaly, nem csoda, hogy a finn cég most ebben a szegmensben tapos a gázra. Sokan értetlenkedve, a fejüket vakarva teszik fel a kérdést, "akkor miért nem száll be az Androidba?". Lehet, hogy az egyre inkább terjeszkedő rendszerrel szemben elvei vannak a Nokiának, vagy csak a Microsofttal történt kollaborációnak vannak erős feltételei.

A Meltemi tehát nem lesz egy túl komplikált rendszer, viszont a Nokia nulláról építi fel, ami ismételten sok pénzt emészthet fel, ahogy a Linux alapú Meamo és a Meego fejlesztése is tette a közelmúltban. A finn cég emellett szépen lassan kihátrál a Symbian-ból is, mivel a rendszer már nem profitál úgy, mint sok-sok évvel ezelőtt. Reméljük, hogy ezúttal a cég jó döntést hozott a Meltemi-projekttel, ellenkező esetben sem lepődünk majd meg.

Pattan a lakat a 2200 főt foglalkoztató, romániai Nokia-üzem bejáratán. A finn cég átállna az olcsóbb és hatékonyabb tömegtermelésre, ami a feature-telefonokat illetti, és a legjobb régió erre természetesen Ázsia. A közeljövőben bezár az amerikai Malvern-i, valamint a német Bonn városában található gyár is, így további 1500 Nokia által kínált munkahely szűnik meg, így a megszorítások sorozata 3500 embert hoz nehéz helyzetbe. Lehet, hogy a magyarokat is érinti a kivándorlás, mivel a finn, a mexikói valamint a Komáromban található Nokia-gyárat is felülvizsgálja a cég. Az tavasszal kiadott közleményében a Nokia négyezer fő leépítését emlegette 2012 végéig, de a fenti adatok tükrében ez a szám jóval magasabb lesz.

A Samsung folytatja az Un-Packed turnéját. Legutóbb a 2011-es berlini szórakoztatóelektronikai expón tartott ilyen sajtóeseményt, melyen sok-sok Galaxy-terméket mutattak be. Október 11-én, San Diego-ban lesz hasonló prezentáció, ahol minden bizonnyal az új Google-referenciatelefont a Nexus Prime-ot is bemutatják, így az Ice Cream Sandwich hivatalos startja és prezentálása is a a Samsung rendezvényén valósulhat meg. Legalább is erre enged következtetni a sajtónak kiküldött meghívó álló "bepillantás az Android újdonságaiba" szlogen, sőt még a fejlécben is elfért egy "Google Epizód" felirat. Ahogy a Gingerbreadnek, úgy a legújabb Androidnak is a Samsung gyártja referenciakészülékét, ami egy prémium-kategóriás készülék lesz, szokás szerint. A Nexus Prime terebélyes, 720p-s kijelzője mellé 1GB RAM társul, valamint egy kérdőjeles órajelen működő, kétmagos processzor is és egy jó minőségű 5 megapixeles rögzítőt is kaphat a telefon.

Valaki már annyira nem bírt a vérével, hogy végül saját maga csinálta meg az iPhone 5 dizájn prototípusát. Nem igazán jellemző, hogy valaki a tervezőprogramokon kívül valósítana meg iPhone prototípust, most egy német blogger, nem mellesleg dizájner otthoni körülmények közt készítette el az elég hiteles iPhone-t, az állítólagosan kiszivárgott műszaki rajzok és CAD-tervek alapján. Sőt még egy Apple-re jellemző minimalista csomagolástervet is összerittyentett. A dizájnelemek, mint például az előlap strapabíró üvegből van, míg a hátlap sem valami olcsó kompozit-műanyag, az bizony valódi tartós alumínium. A Class-Mate, az egyik legnagyobb iPhone-tok gyártó szerint az alant látható iPhone 5 dizájn lesz a legvalószínübb, lévén Ők is előrukkoltak pár tokkal, erre a formatervre (update - ma, pont ezek a tokok jelentek meg az amerikai AT&T készletlistáján). Agyonvízjelezett, nagyfelbontású képek az szünet után: