A WP7 is beállt abba a sorba, ahol az Android és az iOS megtalálható, vagyis a Microsoft mobilrendszere is az engedélyünk nélkül gyűjti az aktuális pozíciónk koordinátáit, és küldi azt a Microsoft szervereire. Egy fejlesztő kutakodott a kamera szoftverében, melyből kiderült, hogy hiába nem engedélyezünk semmilyen pozicionálást, a telefonunk figyelmen kívül hagyja döntésünket. Rafael Rivera, az említett Windows Phone-fejlesztő azután kezdett el könyékig turkálni a rendszerben, miután a Microsoft hivatalosan jelezte az Amerikai Képviselőháznak, hogy a rendszerük egyáltalán nem gyűjt geo-adatokat a felhasználó tudtán kívül.

Rivera vett egy meg nem nevezett Windows Phone 7 készüléket, ahogy bekapcsolta nyomott egy gyári visszaállítást is, de a rendszer teljesen szűz mivoltját nem piszkálta meg. A Fiddler nevű asztali debugging-szoftver segítségével a fejlesztő élőben látta a telefonon zajló eseményeket, csupán a kamera alkalmazás elindítása bőven elég volt ahhoz, hogy lássa a bűnös folyamatot. "Az app elindítása után a Fiddler elkapta a pozícióm koordinátáit, amelyek végül a Microsoft szerverein landoltak" -írta meg blogjában Rivera,  "A helyzetem, tűhegy pontossággal határozta meg a készülék, anélkül, hogy a rendszer bármilyen idevágó engedélyt kért volna tőlem" -tette hozzá.

Ezzel a vállalat nem csak a felhasználókat sérti, mivel az Amerikai Képviselőháznak tett jelentésében a Microsoft azt állította, hogy "a cég nem gyűjt semmilyen adatot, ami a készülék helyzetét határozná meg, mindaddig míg ezt a felhasználó kifejezetten nem teszi lehetővé". A Microsoft szóvivője az újságíróknak e-mailben reagált, ahol szinte ugyan ezt állította, PR-bullshittel nyakon öntve. Ejnye!

A bejegyzés trackback címe:

https://wireless.blog.hu/api/trackback/id/tr83261459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása