Ázsia második legnagyobb okostelefon gyártója a múlt héten vásárolt kilenc szabadalmat a Google-től és ezekkel próbára gatyába rázni az Apple-t.

Az eredetileg kettő Palm, három Openwave Systems és négy Motorola által törvényileg levédetett produktumot a Google vásárolta fel, de végül a HTC-hez kerültek. A Google nem árulta el mi áll az átruházás mögött, de mégis nyilván való:

Úgy tűnik a közeljövőben a Google igyekszik megvédeni a partereit érő támadásokat, a Motorola felvásárlással igen nagy volumenű szabadalmak landoltak náluk, a HTC-t, az egyik legsúlyosabb partnerét pedig szintén egy erős immunitással ruházza fel, így már a defenzív és offenzív jogi lépéseket is gyakorolhat a tajvani cég...

...És gyakorolja is. Nem csak az Apple adott be indítvány szerdán, a HTC is perel, sőt a bíróság után meglátogatta a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság amerikai székhelyét, ahol szintén panaszt nyújtott be.

Milyen Google-tól kiváltott szabadalmakat védene a HTC? Nos, az érintett Apple termékek, az iPhone, iPod Touch, iPad, iCloud és az iTunes. De mi velük a baj? A vezeték nélküli, az úgynevezett OTA (Over-the-Air) frissítés és szinkronizálás mechanizmusa, amit eredetileg a Motorola szabadalmaztatott, de az Apple (és megjegyezném, sok más cég is) jogtalanul használja azt.

A HTC érett felnőtt módjára üzent az Apple-nek, hogy inkább egészséges versenyzéssel, mint konstans pereskedéssel érje el a céljait, azután, hogy júliusban pert vesztett az Apple-lel szemben, de már úgy tűnik, csak bíróságokon, ügyvédi jelenlét mellett tudnak kommunikálni az ilyen hatalmas cégek.

A fentebb már szó esett az mobilszoftveres megoldásokkal foglalkozó Openwave-ről. A cég még a többi, saját tulajdonában lévő, levédetett termékei érdekeit védené meg és jogtalan használat miatt szintén perli az Apple-t továbbá a RIM-et (a Blackberry-k gyártóját). Itt még nem tudni mi a konkrét eset.

Lehet még érdekes kimenetele is akár a legújabb Apple vs. HTC összecsapásnak, igen meglepő lenne, ha egy adott régióban letiltanák az előbb felsorolt Apple termékek értékesítést. Pont, ahogy a Samsungnak is ki kellett vonnia és leállítania a Galaxy termékcsalád legkeresettebb tagjait 32 országban. Az ügyről folyamatosan beszámolunk, mert tuti, hogy lesznek még fejlemények.

A bejegyzés trackback címe:

https://wireless.blog.hu/api/trackback/id/tr83212782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Loyal - www.loyalmunkaruha.hu · http://www.loyalmunkaruha.hu 2011.09.19. 16:25:00

hehe, lassan nem lesz olyan cég, aki nem pereskedik az alma termelő parasztokkal! :D
süti beállítások módosítása