A HP bejelentette, hogy leállítja a jelenlegi formában ismert WebOS fejlesztését és nem ad ki több, ilyen rendszert használó készüléket. Az OS illetve a készülékek a két éves pályafutásuk alatt nem hozták a HP által elvárt szintet, így a fejlesztők sem láttak potenciált a készülékekben.


 

A WebOS-t 2008-ban kezdte el fejleszteni Linux alapokon a Palm, amit a tavalyi év folyamán 1,2 milliárd dollárért vásárolt fel a HP. A platform először mobilra jelent meg: Jött a Palm Pre, aztán a Palm Pixi, majd a Palm Pre második generációja a Pre 2 és végül jött már az új márkával a HP Veer. Legnépszerűtlenebb és egyben az első tabletre írt WebOS-el jelent meg a hó elején a HP TouchPad, amely végképp megalapozta a HP szomorú döntését.

Olyan bűzös pletykák is megjelentek, hogy a Pre 3-ra már nem tartanak igényt a nagyobb mobilszolgáltatók, és ez nem véletlen: Szoftver és termékszolgáltatás nélkül üzleti kockázat lenne a telefon forgalmazása, ami végső soron újabb, igen fájdalmas kiesést jelentene a HP-nak.


Természetesen a készleten maradt HP TouchPad-ek felszámolására már megvan a stratégiájuk, méghozzá hihetetlen árcsökkentés. A Wifi-s, 16GB-os tabletért 99 dollárt (jelenlegi árfolyamon ez kb. 19 ezer forint), a Wifi-s 32GB-os verzióért pedig 149 dollárt (kb. 28 ezer forintot) kér a HP. Ez még még úgy is teljesen elképesztő ár, hogy a HP már nem áll a készülékek mögött, így természetesen hamar el is fogytak azok a raktári darabok amelyek az üzletek nyakán maradtak.

Vajon találkozunk még a platformmal? Márciusban még hallhattunk arról is, hogy 2012-től a HP személyi számítógépeihez opcionálisan választhatunk a Windows és a WebOS közt. A fiaskó vajon ennek is betett?

A bejegyzés trackback címe:

https://wireless.blog.hu/api/trackback/id/tr503168498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása